Üye ol

yeni üye

Profilim

zaten üyeyim

Taşı Toprağı Kültür Roma Rehberi

Uzun zamandır beklediğimiz o uzun Bayram tatili geldi çattı. Önce şu kısacık tatilimde Paris’e mi gitsem, İtalya turuna başlasam düşünceleri başladı. Sonra destinasyon belirlendi, izinler alındı. Peki, bu bayram tatilinde Roma’ya gitmeye karar verdin de turist rehberine maaşının yarısını ödemeden Roma’yı fethedebilecek misin? Roma’yı da yakarım diyen Roma fatihlerinin sesini duyar gibiyiz. Sen de Roma’da nereler gezilir, neler yenir öğrenmek istiyorsan hiç vakit kaybetmeden bu rehberimize göz atabilirsin.

Nerede Kalabilirim?

Roma’nın her mevsimde turistlerin akınına uğradığını bilmeyen yok. E biraz da İtalyanların Akdeniz kanı olduğunu düşününce hemen buraya otel kurmak lazım fikri akıllarına gelmiş. Bu yüzden “Roma’da nerede kalmalıyım?” sorusu hiçbir zaman havada kalmıyor. Her bütçeye ve  zevke göre birbirinden güzel, ister merkezi, ister uygun fiyatlı, istersen de İtalyan tasarımıyla döşenmiş oteller, hosteller şehrin her yerinde mevcut. Her yere ulaşım kolaylığı açısından Termini’deki konaklamalar senin için doğru bir tercih olabilir. Peki bu otelleri nereden bulurum diyorsan, bookingcom ve hotelscom sitelerinden yararlanabilirsin. Belirtmeden geçmeyelim, bu sitelere Artıway üzerinden geçerek alışverişini tamamlarsan hatırı sayılır nakit kazanabilirsin. Bonus oranlarına ve fırsatlarımıza göz atmanı öneriyoruz.

Bookingcom %4 Bonus ile

Hotelscom% 4 Bonus ile

Bonuslarım Nasıl Hesaplanıyor?

Biliyorsun ki online olarak sayfamızda bulunan mağazalardan alışveriş gerçekleştiren üyelerimiz alışverişlerinin belli miktarından nakit kazanıyorlar. Tek yapman gereken mağaza sayfamıza ve önerilerimize göz atıp, istediğin mağazaya Artıway üzerinden geçerek alışverişini tamamlamak. Alışverişin tamamlandıktan sonra nakitlerin hesabına otomatik yansır ve mağazalara onaya gönderilir.

‘Güzel hizmetmiş, ben de nakit kazanayım’ diyorsan ücretsiz hemen üye olabilir, anında 10 TL Hoşgeldin Bonusu kazanabilirsin.

Alışverişini gerçekleştirdikten sonra bonusun otomatik olarak hesaplanıp eklenecektir. İşte hesaplaması şu şekilde:

Bookingcom’dan 3 gecelik, geceliği 100 TL olan bir otelde yer ayırttın. Toplamda 300 TL ödedin. Bu rezervasyonundan KDV oranını çıkartıyoruz (ve eğer varsa kargo ücretini). %8 KDV alınmış (24 TLlik bir vergiye karşılık geliyor) ise net tutar olan 276 TL üzerinden bonusumuzu hesaplıyoruz. Bu durumda, matematikseverleri buraya alalım: yaptığımız bu 3 günlük rezervasyon, bize tam 11,04 TL bonus geri getiriyor.

Yani (Brüt Tutar – Brüt Tutar * Vergi Oranı – Kargo Ücreti)*(Bonus Oranı) = (300 – 300 * %8 – 0)* %4 = 11,04 TL.

Çok basitmiş değil mi? Haydi geziye devam.

Nasıl Ulaşırım?

Uçak biletini uçuş firmalarının sitelerinden direkt alabileceğin gibi, kampanya ve indirimlere dahil destinasyonları bulmak istersen ucakbileticom’a göz atmanı öneriyoruz. Özellikle Roma gibi çok tercih edilen yerlerde uygun fiyatlı uçuşlar bulabilirsin. 

Ucakbileticom 6 TL Bonus ile

Havaalanından şehir merkezine gitmek de tüm turistik şehirlerde olduğu gibi çok çeşitli ve kolay. Terravision Shuttle Bus’larla 9 EUR’ya, 30 dakikada bir kalkan trenlerle ise 11 EUR’ya şehir merkezi, Termini’ye kolayca ulaşabilirsin. Bunun dışında 60-70 EUR arası taksiler de şehir merkezine gitmekte. Çok kişi seyahat ediyorsanız, taksi de hemen hemen toplu taşıma ile aynı fiyata gelebilir.

Bunun dışında şehir içi ulaşım içinse her metro istasyonunun girişinde bulabileceğin ve tüm toplu taşımalarda geçerli 1, 3 ve 7 günlük biletler mevcut.

Roma’da tam turist gibi takılayım, görülecek tüm turistik yerleri yürümeden ama karış karış gezeyim diyorsan Roma Pass almanı tavsiye ediyoruz. 2 ve 3 günlük kart seçenekleri sunan Roma Pass ile tüm metro, otobüs ve tramvay ulaşımları ücretsiz hale geliyor. Ayrıca Roma Pass, tercih edeceğin 2 müzeye de ücretsiz girebilme olanağı veriyor. Müze listesini burada bulabileceğin gibi, daha ayrıntılı bilgi edinmek istersen Roma Pass’ın websitesini gözden geçirmeni tavsiye ediyoruz.

Nereleri Görmeliyim?

Fontana di Trevi – Aşk Çeşmesi

shutterstock_112401680 (1)
Fontana di Trevi – Aşk Çeşmesi

Fontana di Trevi, namıdiğer Aşk Çeşmesi, Nicolò Salvi tarafından yapılmış, Klasik ve Barok dönemlerden izler taşıyan bu muhteşem yapıya bakmaya doyamayacaksınız.

Her parçası sanat eseri dolu Aşk Çeşmesi’ne arkasını dönmüş, dilek dileyip, madeni para atan binlerce turist görürsen şaşırma, çünkü bu çeşmenin geleneği bu. Ancak, bu geleneğin de bir usulü var. Sağ elinle tuttuğun madeni parayı, sol elinin üstünden atarsan dileğinin gerçek olacağına emin olabilirsin. İnanışa göre ilk atışın Roma’ya bir kez daha gelmek, ikinci atışın ise dileğinin gerçek olması için. Şimdi sen de tüm herkes gibi 1 liranı çıkar, arkanı dön, dileğini dile ve paranı çeşmeye at. Bakalım dileğin gerçek olacak mı?

Vatikan

shutterstock_318234047 (1)
Vatikan

Şehir mi ülke mi olduğuna bir türlü karar veremediğimiz, Papa her an buradan geçecek diye beklenti içinde olan turistlerin etrafa meraklı bakışlar saçtığı Vatikan, Roma gezinin bir parçası olmalı. Kendini Roma’dan ayıran yüksek duvarları, insanın “buraya bir milyon kişi sığdırabilir miyim acaba?” sorusunu sürekli kafasında tekrarladığı koskocaman San Pietro meydanı ve tabi ki müzeleri ile bambaşka bir yer, bu Vatikan.

Öncelikle turistlerin çok olduğu ilkbahar-yaz dönemlerinde gidiyorsan, önceden internetten biletini ayırtmakta fayda var. Hem uzun kuyruklarda beklemek zorunda kalmazsın, hem de daha uygun fiyata bu şaşaalı müzeleri gezme imkanına sahip olabilirsin.

Muhteşem tavan figürleriyle ünlü Sistine Şapeli’ni hatırladın mı? İşte burası, tam da orası. Bu müzelerde Leonardo da Vinci, Rafael gibi tarihe adını yazdırmış sanatçıların dokunuşlarını binaların her parçasında hissedebilirsin. Müzeler ise bu ünlü sanatçıların zamanına geri dönebileceğin yerlerin en güzeli.

Ancak bir hatırlatma yapalım: Tarihi eserlerin korunabilmesi için Sistine Şapeli’nde fotoğraf çekmek yasak. Gizli gizli çekeyim derken, flaşı açık unutmuşsan apar topar müzeden atılabilirsin. Bizden söylemesi.

Piazza Spagna ve İspanyol Merdivenleri

shutterstock_390573676 (1)
Piazza Spagna ve İspanyol Merdivenleri

Roma’nın turist kaynayan bir yerine daha geldin, tebrikler. Buram buram romantizm kokan bu meydan sevgilinle bulunuyorsan, dikkat et, çünkü evlenme teklifi veya teklifine evet cevabı alman Artıway bonusları gibi %100’e yakın. Şaka bir yana, İspanyol merdivenlerinde espressonu yudumlarken güneşin batışı ile muhteşem Barcaccia Çeşmesi manzarası keyfi paha biçilemez olacaktır.

Colosseum – Kolezyum

shutterstock_246725614 (1)
Colosseum – Kolezyum

Gelelim, Roma gezisi ayarlayıp, görmeden dönenin uçağa alınmadığı Kolezyum’a. Roma’nın sembolü bu yapı, amfi tiyatro olarak inşa edilmiş olsa da filmlere konu olan gladyatör dövüşlerinin yapıldığı, tüm Romalıların bir zamanlar sinemaya gider gibi kanlı dövüş izlemeye gittiği bir yer aslında. “Kardeşlerim, bu hayatta yaptıklarımız, sonsuzlukta yankılanır.” diye gaza gelenleri duyar gibiyiz, ama unutma Kolezyum’da şu an sadece diğer turistlere gladyatörlük yapabilirsin (yine de yapma, etme).

Roma’ya gelen herkesin burayı görmek için can attığını düşünerek önceden biletini almayı unutma deriz. Bilet fiyatı, yetişkinler için 16 EUR olsa da, 18-25 yaş aralığında isen biletini 11,5 EUR’ya bileti alabilirsin.

Nerelerde Yiyip – İçmeliyim?

İtalyan Mutfağı

shutterstock_283021055 (1)

İtalyan mutfağının olmazsa olmaz iki yemeği: pizza ve makarna. Çok hamur bana dokunuyor deme ve İtalya’da mutlaka bu deneyimi yaşa. Bizden söylemesi, ikinci bir pizza ısmarlamaman için eşinin seni tutması gerekebilir. Peki, nerede yenir bu pizzalar, makarnalar?

Öğlen yemeği – Restoran’da oturup, zaman kaybetmeden tüm her yeri karış karış gezmeliyim diyorsan sana lokal bir mekan önerebiliriz.

–> Pastificio – Bu yerel mekanda makarnanı alıp İspanyol Merdivenleri’nde Barcaccia Çeşmesi’nin güzelliği içinde kaybolabilirsin.

Akşam yemeği –

–> Navona Notte – Via del Teatro Pace’de yer alan bu güzel mekan İtalyan mutfağını tadabileceğin güzel restoranlardan biri. Hem cıvıl cıvıl, hem de keyifli bu mekandan ayrılmak istemeyeceksin.

Gelato

shutterstock_293281109 (1)

Roma’yı fethedip gelato yememek olmaz değil mi? Tüm dondurmaseverleri şu yana bir alalım, çünkü henüz en iyi dondurmayı tatmadın. Düşünün ki, dondurma var, dondurmadan daha lezzetli olduğu aşikar gelato var, ve biz gelatonun en iyisini arama peşindeyiz. Bundan daha zevkli bir dünya neresi olabilir ki? Sözü uzatmayalım, gelelim bizim en beğendiğimiz gelatocuya.

–> Frigidarium – Sadece Roma’yı gezmeye gelenlerin değil, aynı zamanda Romalıların da favori mekanı. Zaman zaman uzun kuyruklar oluşabilse de, beklediğine değecek bir gelato deneyimi yaşatacağından eminiz.

Tiramisu

shutterstock_234279118 (1) (1)

Şimdiye kadar hep evimizde yalancı Tiramisular yaptık, cafelerde bu Tiramisu’yu tam yapamamışlar diye eleştirdik ama nedir gerçek Tiramisu tadı? Roma’da gezerken gününü daha da keyiflendirecek bir tatlıdan söz ediyoruz ve bu tatlı kesinlikle es geçilemeyecek bir deneyim olmalı. Öyleyse nereye gidelim?

–> Pompi – Hemen her cafenin ve restoranın Tiramisusuz bırakmam abi, diye arkandan koştuğu Roma’da Tiramisu Krallığı kurabilen bir mekandır Pompi. Via della Croce’de bulunan bu krallık, ev yapımı tiramisuların tadının damağında kalmasına sebep olabilir, bizden söylemesi.

Espresso – Cappucino

shutterstock_286745969 (1)

–> Pasticceria Andreotti Cafe – Ostiense’de bulunan ’de bu cafede cappucino keyfini sadece biz değil, ünlü gurma Vedat Milor’da tavsiye ediyor. İtalyan mutfağı severlerin zaten ‘yemek yemekten gezmeye fırsat bulamıyorum’ dediğini duyar gibi oluyor ve cappucino yanında alabileceğin muhteşem atıştırmalıklardan bahsetmiyoruz bile. Sen sen olun, yine de ricotto peynirli atıştırmalıklarını dene.

Bana Verebileceğiniz Başka İpuçları Var mı?

shutterstock_433666498 (1)

Olmaz mı? Haydi öyleyse, bu son ipuçları ile yazımızı toparlayalım.

  • Kendine veya sevdiklerine küçük hatıralar almak istiyorsan turistik bölgelerdeki mağazaların yerine ara ve dar sokaklardaki mağazaları tercih edebilirsin. Roma’yı anımsatan magnetler veya kartpostallar buralarda daha uygun fiyatlarla mevcut.
  • Roma sokaklarında gezerken şehrin sokaklarının birçoğu arnavut kaldırımlı olduğundan rahat ayakkabılar giymeni tavsiye ediyoruz.

Henüz Artıway’li değil misin?

1078

Yorumlar (0)

Comments are closed here.

Tüm Yazılar

YUKARI