Üye ol

yeni üye

Profilim

zaten üyeyim

KADININ GÜCÜ ADINA!

Bu postta size 8 Mart, Kadının Güçlenmesi temalı bir sürü dizi, film ve ürün önerisinde bulunacağım. Öncelikle 8 Mart’ın neden Dünya Kadınlar Günü olarak kutlandığına biraz değinmek istiyorum. Erkeklerden ve ‘feminist’ kelimesinin zihninde kötü çağrışım yaratanlardan bu postu okumalarını ayrıca rica ediyorum.

Dünya Kadınlar Günü ya da Dünya Emekçi Kadınlar Günü her yıl 8 Mart’ta kutlanan ve Birleşmiş Milletler tarafından tanımlanmış uluslararası bir gündür. İnsan hakları temelinde kadınların siyasi ve sosyal bilincinin geliştirilmesine, ekonomik, siyasi ve sosyal başarılarının kutlanmasına ayrılmaktadır.

Biraz da feminist kelimesinden bahsetmek istiyorum, çoğu insanın tam olarak anlamını bilmediği ya da ‘Ben bir feministim.’ demeye korktuğu bir kelime. Kelimelerden korkulduğu bir dünyada yaşamak istemeyen herkesi bu postu okumaya, tanıdıklarına okutmaya davet ediyorum.

Doğru bilinen bir yanlış: feminizm kadının üstünlüğü demek.

Kadın, erkekle eşit bir konumda bile değilken kadını üstün kılmak biraz hayali bir hedef değil mi sizce de? Şu an günümüzdeki CEO’ların sadece %5’i kadın, feministler bu sayıyı %50’ye çıkarmayı, kadın ve erkeği eşitlemeyi amaçlıyor. Ev işlerinin çok çok büyük bir kısmı kadın tarafından yapılıyor ve feministler bu oranı eşitlemeye çalışıyor. İş yerlerinde, politikada kadın sayısı erkek sayısından çok daha az. Feministler bunu eşitlemeyi amaçlıyor. Nüfusun yarısı kadın ama bu kadınlar neden ikinci planda? Neden başbakan değil de başbakanın eşi rolünde ve birinci plana geçmesi için neler yapılabilir? İşte feministler bu tarz sorunları çözmeye çalışıyor.

Bir sorunu çözebilmek için önce o sorunun farkında olmak ve o sorunu çözmeye dair çalışmak gerekir. Eğer kadın-erkek eşitliği anlamına gelen bir kelimeden korkuluyorsa, daha sorunun farkında değiliz demektir.

KADININ GÜCÜNÜN ANLATILDIĞI FİLMLER

SUFFRAGETTE

Kitaptan uyarlanan bu filmin önce kitabını okumanızı tavsiye ederim. İdefix| Fiyatı 24.73 TL olan kitaba gitmek için tıklayın.

Çocukluk yıllarından beri çamaşırcı olarak çalışan Maud Watts (Carey Mulligan), birtakım tesadüfler sonucunda kadınların oy verme hakkıyla ilgili mücadele eden süfrajetlere katılır ve seçme hakkı için mücadele etmeye başlar. Bu durum kendi eşi ve etrafındaki ataerkil toplum tarafından hiç hoş karşılanmasa da Emmeline Pankhurst (Meryl Streep) gibi öncü figürlerin yönlendirmesiyle Maud ve etrafındaki mücadele arkadaşları barışçıl çözüm yollarından seslerini duyurmak için daha saldırgan eylemlere geçmeye karar verirler.

WILD

Wild’de kitaptan uyarlanan bir film ve kesinlikle önce kitabının okunması gerekiyor. D&R | Fiyatı indirimle 25.94 TL olan kitaba gitmek için tıklayın.

Bir kadının kendini yeniden bulmasının hikayesi, başrolde Reese Witherspoon. Cheryl Strayed çok sevdiği annesinin ölümüyle sarsılmış, uyuşturucu batağına saplanmış ve evliliğin sona ermesiyle kendini adeta kendi kendini yok etmeye adamış bir kadındır. Cheryl annesi Bobbi’nin hatıraları başta olmak üzere geçmişin kabuslarıyla boğuşurken bir anda radikal bir karar alır. Çantasını alıp yollara düşecek ve Amerika’nın en uzun, zorlu ve tehlikeli bölgelerinden biri olan Pasifik Crest Yolu’nda tek başına yürüyecektir. Bu tehlikeli ancak tazeleyici macera süresince yorgunluk, umutsuzluk ve karamsarlığın yanısıra ona yaşadığını hissettirecek güzel duygularla uzun bir aradan sonra tekrar karşılaşacaktır. 

HIDDEN FIGURES

Fiyatı indirimle 12.18 TL olan filmin DVD’sini D&R’dan satın almak için tıklayın.

NASA’da çalışan bu üç eşsiz Afrika kökenli Amerikalı kadın, astronot John Glenn’in yörüngeye fırlatılması çalışmaları ardındaki beyinler olarak karşımıza çıkıyor ve ülkeler arasındaki Uzay Yarışı’nda muhteşem başarılara imza atıyor. Bu vizyoner üçlü, tüm toplumsal farklılıkları, cinsiyet ve ırk çizgilerini aşarak gelecek nesiller için ilham kaynağı oluyor.

ERIN BROCKOVICH

İdefix| Filmin DVD’sine gitmek için tıklayın. 

Gerçek olaylara dayanan hareketli, komik ve geleneksel bir drama olan bu filmde iki kere boşanmış üç çocuklu bir kadın olan Erin Brockovich, haksızlıklarla mücadele ederek doğruların peşinde koşmaktadır. Parası, işi ve geleceğine dair hiçbir umudu olmayan Erin Brockovich çok zor bir durumdadır. Suçunun olmadığı bir araba kazasına karışan Brockovich, bu olayla beraber kendisini daha da karmaşık sorunların içinde bulur.

DUYGULARIN RENGİ

İdefix | Fiyatı 25.14 TL olan kitaba gitmek için tıklayın.

Duyguların Rengi, gizli bir yazı projesi etrafında birbirlerine daha çok yaklaşan 3 farklı kadının dostluk öyküsünü anlatıyor. Eugenia Phelan, bir genç kız olarak iyi eğitim aldığı okuldan mezun olmuştur ve diğer kız arkadaşları gibi evlenip, çocuk yapmak yerine kendine meslek edinmek ister. Bir yazar olmayı kafasına koyan genç kız, ailesinin beklentilerini de boşa çıkartarak yerel bir gazetede küçük bir köşe sahibi olur. Ev işlerinde püf noktalarını yazdığı bu minik köşe için en yakın arkadaşının hizmetçisi Aibileen’dan yardım ister ve böylece kendisini sıra dışı bir projeye başlarken bulur. Bu gizli projede dokunaklı hikayeler yazmaya başlayınca ona bu ilhamı hizmetçi Aibileen ve aşçılık Minny’nin anlattığı gerçek insan öykülerinden çok etkilenir… Filmini izlemeden önce kitabını okumanızı mutlaka öneririm.

SIRA GELDİ DİZİ ÖNERİLERİNE:

Dizilerinizi büyük ekranda izlemeniz için öncelikle size Arçelikten akıllı bir tv önerisinde bulunmak istiyorum. Buraya tıklayarak Arçelik’in smart tv sayfasına gidebilirsiniz.

İLK DİZİ ÖNERİM:

GIRLBOSS

Nasty Gal isimli giyim markasının yaratıcısı Sophia Amoruso tarafından kaleme alınan ve oldukça uzun çok satanlar listesinin başlarında bulunan otobiyografi formatındaki Girlboss adlı kitaptan aynı isimle ekranlara uyarlanan tam bir binge-watching dizisi. Girlboss, internet üzerinden kıyafet satmakla işe başlayıp daha sonra bir markaya dönüştüren Sophia Amoruso’nun gerçek kariyer hikâyesini konu alıyor.

GOOD GIRLS

Dizi, ay sonunu getirmeye zorlanan, banliyöde yaşayan 3 kadını anlatıyor. Bu üç kadın hayatta güvenli oynamayı bırakıp, her şeyi riske ederek bir süpermarketi soymaya karar verirler. Ancak içlerinden biri marketin müdürü tarafından görülünce beklediklerinden daha büyük bir şeyin içinde olduklarını ve düşündüklerinden çok daha zor kurtulacaklarını fark ederler.

BIG LITTLE LIES

Big Little Lies’ı izlememiş olan çok kişinin kaldığını sanmıyorum ama izlemediyseniz eğer kesinlikle tavsiye ederim. Filmin konusuna gelecek olursak: Madeline Martha Mackenzie, Celeste Wright ve Jane Chapmen dışarıdan her şeyiyle mükemmel görünen üç annedir. Üçünün de iç dünyasında gizledikleri sıkıntıları var… Üçünün de ortak özelliği çocuklarının aynı anaokulunda eğitim görmesi. Bu üç annenin yollarını kesiştiren şeyse bir cinayet olacaktır.

ÜRÜN ÖNERİLERİ

İlk önerim ‘ Just a Girl Boss Building Her Empire’ yazılı not defteri:

D&R | Fiyatı 35.00 TL olan ürüne gitmek için tıklayın.

İkinci önerim Feminist Dövüş Kulübü kitabı:

D&R | Fiyatı indirimle 21.90 TL’ye düşmüş olan kitaba gitmek için tıklayın.

“Bu bir dövüş kulübüydü; ama bünyesinde ne şiddeti ne de erkekleri barındırıyordu. Kadınlar çalıştıkları yerlerde maruz kaldıkları cinsiyetçi tavırları birbirleriyle paylaşmak amacıyla aylık buluşmalar düzenliyor ve bu sorunların üstesinden gelmek için birbirlerine tavsiyelerde bulunuyorlardı. Üstelik sadece dertleşmeye değil, birtakım savaş taktiklerine de ihtiyaçları vardı.”

Ofis ortamında maruz kalınan üstü kapalı cinsiyetçi tavırlara dair nükteli ve bir o kadar da isabetli tespitlerde bulunan yarı kılavuz yarı manifesto niteliğindeki bu kitaptan, hem kariyer tavsiyeleri alacak hem de kadınların iş hayatındaki yerini pekiştirmeye yardım edeceksiniz.

GIRL BOSS Mum:

Pera Bulvarı | Fiyatı indirimle 24.99 TL olan bu mumu görüntülemek için tıklayın.

El yapımı, gümüş kapaklı cam mum. Evinizde harika bir dekor olacak bu mumu özellikle baş ucunuza ya da sehpanıza koymanızı tavsiye ederim.

Mutlu alışverişler | Ecem

Henüz Artıway’li değil misin?

Şimdi Katıl

Yorumlar (0)

Comments are closed here.

Tüm Yazılar

YUKARI