Günümüzde internet üzerinden bilgi hırsızlığı, casusluk, hacklenme gibi mahremiyet ve gizlilik hakkını hiçe sayan saldırılar nadir olmaktan çıktı ve herkesin alışık olduğu konular haline geldi. Bize gizliliğin ihlali veya özgürlüğün kısıtlanması gibi görünen bazı durumlar aslında tamamen yasal olabiliyor. Mesela internet servis sağlayıcının girdiğin bütün internet sitelerinden veya kullandığın internet hizmetlerinden haberin olduğunu biliyor muydun? Türkiye’de 114582 site hakkında engelleme kararı alınmış durumda. Bir siteyi engeletmek çok kolay. Ancak biz Kuzey Kore’deki gibi yaşamak istemeyen sizler için güvenli internet keyfi ve güvenli alışveriş yapmanız için bir rehber hazırladık.
Kaynak: https://engelliweb.com/istatistikler/
Çok bariz görünsede söylemeden geçemedik. “Virüs girmez” diye bilinen Apple bilgisayarlar da bile mutlaka bulundurulması gerek. Hatta ve hatta telefon, tablet ve internet bağlantısı olan tüm cihazlarına mutlaka yüklemelisin. Dünyaca ünlü BullGuard(%17,50 Bonus) ve AVG(%5 Bonus) antivirüs ve güvenlik duvarı programlarını Bonusway’de bulabilirsin.
Virtual Private Network yani sanal özel ağ anlamına gelen VPN birçok işe birden yarıyor. Öncelikle, I.P. adresini servis sağlayıcın da dahil herkesten saklıyor. Bu demek oluyor ki servis sağlayıcın, Wi-Fi kullandığın alan, hareketlerini takip etmeye çalışan herhangi 3. şahıslar için artık internette görünmezsin. Ayrıca, VPN ile bağlandığın konumu farklı göstererek internetteki yasak ve limitleri kaldırabilirsin. Birçok banka bile internet bankacılığı işlemlerinde VPN kullanılmasını öneriyor. Burada VPN sağlayıcılarının güzel bir karşılaştırması yapılmış. Senin için en uygun VPN’i seçebilirsin. Ücretsiz alternatiflere de ulaşabilirsin, ancak bunlar ücretli VPN’ler kadar stabil hizmet sağlamıyorlar.
Yasaklanan birçok site ile birlikte bilinen ve sıkça uygulanan bir yöntem haline geldi. DNS, değiştirmek yasaklanan sitelere ulaşmanı sağlayacaktır ancak ekstra bir güvenlik veya gizlilik sağlayamaz. Hala DNS değiştirmeyi bilmeyenler buradan öğrenebilirler 🙂
İnternette kullandığın tüm şifrelerin aynı olması çok kolaylık sağlıyor ancak bir siber-güvenlik uzmanının en rahatsız olduğu şeylerden biri. Güvenliğini arttırmak için heryerde kullandığın şifrenin farklı olmasına, küçük ve büyük karakterler içermesine, sayı ve noktalama içermesine ve en önemlisi rastgele olmasına emin olmalısın. Bu yüzden örneğin Bonusway ilk hesap yaratıldığında tamamen rastgele ve güvenli bir şifreyi sana iletiyor (Tabii hesabından daha sonra değiştirebilirsin) .Peki bütün bu farklı şifreleri nasıl aklında tutacaksın? Bilgisayarında bir nota koymak da çok tehlikeli. LastPass bu konuda sana en iyi çözümü sunuyor bir daha şifre hatırlamana veya şifre yazmana gerek kalmadan güvenlice internet kullanabilirsin.
Kredi kartının arka yüzündeki 3 haneli SSL kodu, kart numarası ve geçerlilik tarihi. Bu bilgilere sahip olan herhangi bir kişi kartından çekim yapabilir. Bu yüzden kartının resmini internette veya özel bir mesajda asla paylaşmamalısın. Kart bilgilerini girdiğin herhangi bir sitenin güvenli bir site olduğuna mutlaka emin ol. Güvenliğini daha da arttırmak istiyorsan EntroPay veya İninal Kart gibi sanal kartları kullanabilirsin. Bunlar bakiye sistemi ile çalıştığından, ödemeler üzerinde her zaman daha yüksek bir kontrole sahip olursun.
Alışveriş yaparken, internet hizmetleri kullanırken veya sadece internette gezinirken güvenli ve keyifli olabilmen için alman gereken önlemleri senin için sıraladık. Artık internette profesyoneller gibi gezinebilirsin.
Arda | Bonusway
Henüz Bonusway’li değil misin?
Yorumlar (0)
Comments are closed here.